onsdag den 5. november 2008

Resume af, Sms’er ødelægger ikke sproget.

Sms’er ødelægger ikke sproget.
Artiklen omhandler brugen af sms’er, og frygten for sjusk med sproget.
Ifølge sprogforsker og direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Jørn Lund, bliver der sjusket med sproget når der skrives sms’er, men det er ikke noget der er bekymrende, da det virker som om, at sms sproget er, er uden faste regler og som ikke til nu har haft nogen afsmitning på det danske sprog.
Ifølge Dansk Sprognævn, er der nogle påfaldende træk
Rebusskrift, Regibemærkninger, Forkortelser og Smileyer
Udbredelsen er blevet stor gennem tiden, der blev sidste år sendt 8 milliarder sms’er, og er man i tvivl om sproget kan der findes hjælp i Sms-ordbogen.
Jørn Lund kommer ind på, at ord kan få en anden betydning, som f. eks, en bjørne tjeneste, hvor den tidligere betød noget negativt, bliver det blandt de unge, i dag brugt som en positiv vending. Denne vending kan skabe forvirring generationerne imellem, og ses som et udtryk for at de unge ikke altid gør som de ældre vil, og derved langsomt er med til at ændre sproget, også her er der hjælp at hente nemlig i Den Danske Idiomordbog.
I takt med at den teknologiske udvikling er kommet, kommer der også flere engelske udtryk ind i sproget, til dette mener Jørn Lund, at der med tiden vil komme flere danske ord og vi lige nu kun låner dem, også her er der hjælp at hente i It-ordbog.
Sproget blev første gang nedfældet på pergament i 1100 tallet, der er så senere blevet lavet en ordbog omkring sprogudviklingen siden da, Gammeldansk ordbog. Og Ordbog over det danske Sprog (ODS). disse to dækker tiden frem til nu, hvor man kan se betydningen altså ikke en retsskrivningsordbog.
Så er der flere henvisninger til forskellige steder, hvor der leges med sproget de kommer her
Styrelizeren, 'læze avis på en måde, der styrer for sygt'. palindromer.dk. rimordbog, tungebrækkere, her skulle der være lidt for alle både rim og remser og underligheder med sproget.

Ingen kommentarer: