fredag den 7. november 2008

Resume af artiklen. Tyrannisk, men uundværlig. Telefonen i Danmark før 1920. Af Birgitte Wistoft.

Resume af artiklen. Tyrannisk, men uundværlig. Telefonen i Danmark før 1920. Af Birgitte Wistoft.
KTAS introducerer telefonen som tidens trend er, med et billede af en ung moderigtig dame, dette er kendetegnet for tiden 1910 – 1920. Der er både satirer og billeder af den tids kvinder, som viser kvinden som den nye forbruger af telefonen.
Telefonen ses som medvirkende til et oprør mod den tids normer og normale ansvarsområder for kvinder, som på dette tidspunkt var i hjemmet og børneopdragelsen. Der fortælles omkring kvindernes ligestilling, som langsomt begyndte, at give kvinderne nogle rettigheder, f.eks. fik kvinder først lov til at studerer ved Københavns universitet i 1875.
Telefonen bliver beskyldt for at være forstyrrende og være skadende for mange af datidens ægteskaber, dette bliver kort forklaret, set med den tids øjne. Emma Gads takt og tone bliver belyst, der ses på hvordan den griber forstyrrende ind i den tid bedre borgerskab, hun fortæller hvordan god takt og tone eller omgang bør være, både privat og i forretnings forbindelse, og kommer med råd til hvordan en samtale kan afsluttes på en pæn måde.
Der fortælles om telefondamen og hendes behov for at blive tiltalt på en høflig måde, også når folk beklagede sig over at have fået forkert nummer. Aviser havde bragt flere artikler om telefondamens arbejdsbetingelser, og hvordan man havde lavet rundvisning i en af det store telefon centraler for at folk på gade kunne få en større forståelse for deres arbejdsmiljø.

Ingen kommentarer: